jdlogo top

start01 download01 video01 informatie01 inhoud01 sitemap01 contact01

Zoeken - jDownloads
Zoeken - Categorie├źn
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Wanneer je Joomla installeert of je bestaande Joomla website update naar een nieuwere versie, dan zie je meestal post installatie berichten.

De post installatie berichten maken je attent op zaken die je nog kunt regelen.

Wanneer je deze berichten compleet negeert, zal je site er niet minder door werken. Het kan wel handig zijn om ze even te bekijken, er kunnen nuttige zaken bij staan die goed kunnen zijn om door te voeren.

Op dit moment kun je onder andere de volgende post installatie berichten vinden:

  • Een melding over authenticatie in twee stappen
  • Een melding dat Joomla hulpbronnen heeft voor beginners
  • Een melding over een update van het htaccess bestand
  • Een melding over een update van het robots.txt bestand

De authenticatie in twee stappen

Ik zal dit later in een aparte video behandelen. In het kort komt het er op neer dat Joomla een extra beveiliging heeft toegevoegd aan het inloggen. Normaal gesproken heb je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig, maar met de authenticatie in twee stappen kun je ook gebruik maken van een extra beveiligingscode.

Deze code wordt automatisch gegenereerd en wijzigt elke 30 seconden. Via een speciale app (de Google authenticator app) kun je via je smartphone deze code genereren en daarmee dus inloggen op je website.

Je hebt dan dus niet meer genoeg aan alleen een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen in Joomla, maar je hebt ook nog deze code nodig. Hierdoor wordt het extra lastig om toegang tot je website te krijgen, wat één en ander weer wat veiliger maakt.

Hulpbronnen voor beginners

In deze melding vind je wat links naar handige fora en Joomla help pagina's.

Deze informatie is niet zo spannend, en ik zal er dus verder ook niet over uitweiden.

Een wijziging in het htaccess bestand

Joomla levert het htaccess.txt bestand mee, hierin kun je specifieke instellingen voor je website regelen. Om deze instellingen te kunnen gebruiken, dien je het bestand te hernoemen naar .htaccess.

Dit geldt overigens alleen voor websites die gehost worden op een Apache webserver. Het kan ook zijn dat je website actief is op een Internet Information Server webserver (IIS), dan dient het web-config bestand gebruikt te worden.

Joomla heeft in beide bestanden een wijziging doorgevoerd, welke directory listings uitschakelt. Stel dat iemand via de webbrowser een map op je website opent, bijvoorbeeld www.jouwsite.nl/media, dan zou het kunnen zijn dat meteen de inhoud van deze map getoond wordt. Dat is uiteraard iets wat je niet wilt.

Door het uitschakelen van directory listings in het htaccess bestand, kunnen mensen niet zomaar de inhoud van mappen zien. Wanneer men rechtstreeks naar een map browst, ziet men dan een "niet toegestaan" melding (of zoiets dergelijks).

Overigens staan veel hosters directory listings standaard al niet toe, maar mocht jouw hoster dit niet beveiligd hebben, dan is het handig de wijziging door te voeren in je eigen .htaccess bestand.

Wanneer je gebruikt maakt van het .htaccess bestand, maar je hebt daarin verder zelf nooit wijzigingen doorgevoerd, dan kun je het nieuwe htaccess.txt bestand hernoemen naar .htaccess en dus je huidige .htaccess bestand vervangen.

Mocht je zelf wel veel wijzigingen hebben doorgevoerd, dan is het beter om de nieuwe regels in het htaccess.txt bestand over te nemen in je eigen .htaccess bestand.

Een wijziging in het robots.txt bestand

Dit bestand vertelt aan zoekmachine robots welke mappen van je website wel en welke niet geindexeerd mogen worden.

In het robots.txt bestand van Joomla stond altijd dat de map images niet geindexeerd mocht worden. Echter, goed gebruik van afbeeldingen kan je website beter vindbaar maken via zoekmachines. Maar dan moet de map images, waarin de afbeeldingen staan wel geindexeerd kunnen worden.

Dit heeft Joomla nu aangepast.

Joomla heeft het gewijzigde robots.txt bestand de volgende naam gegeven: robots.txt.dist. Dit om te voorkomen dat bij een update je eigen robots.txt bestand overschreven wordt.

Kijk naar de verschillen tussen je robots.txt bestand en het robots.txt.dist bestand, en neem de verschillen eventueel over.

Uiteraard heb ik voor het gemak van bovenstaande nog een video gemaakt.

netspecialist