jdlogo top

start01 download01 video01 informatie01 inhoud01 sitemap01 contact01

Zoeken - jDownloads
Zoeken - Categorie├źn
Zoeken - Contactpersonen
Zoeken - Inhoud
Zoeken - Nieuwsfeeds
Zoeken - Tags

Wanneer je een website hebt, dan heb je altijd de kans dat deze gehacked wordt. Wanneer je alle beveiligingsvoorschriften in acht neemt, dan is die kans niet zo groot. Maar je kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat je website ooit gehacked wordt.

Hoe is je website gehacked?

Mocht je website het slachtoffer worden van hackers, dan is het natuurlijk erg belangrijk wat men precies op je website gedaan heeft. Je wilt exact weten welke bestanden geïnfecteerd zijn, of er bestanden toegevoegd zijn of verwijderd van je website.

Ook is het natuurlijk erg belangrijk hoe men je website heeft kunnen binnendringen, zodat je maatregelen kunt nemen om één en ander een volgende keer te voorkomen.

Om erachter te komen hoe men je website heeft kunnen binnendringen, kun je de access logs van je website bekijken. Over het algemeen zijn hosters erg bereidwillig om hierbij te helpen.

Het scannen van de bestanden van je website

Er zijn hulpmiddelen om erachter te komen welke bestandswijzigingen hebben plaats gevonden op je website. Eerder liet ik je al zien hoe je twee backups met elkaar kunt vergelijken, maar er is ook een tool die je in de beheeromgeving van Joomla kunt gebruiken.

Het component Eye Site

Met het component Eye Site kun je in de beheeromgeving van je Joomla website scannen of er wijzigingen geweest zijn in de bestanden en mappen van je website. Hiermee kun je dus snel achterhalen wat een hacker gedaan heeft.

Eye Site beperkt zich alleen tot de bestanden en mappen van je Joomla website, de database wordt helaas niet meegenomen. Desondanks denk ik dat dit component een erg nuttig stuk gereedschap is.

In de bovenstaande video zie je hoe het component Eye Site werkt.

netspecialist